Stralend zwanger!
Je lichaam levert tijdens de zwangerschap een topprestatie en verdient daarom extra aandacht en zorg. Het lichaam verandert en voornamelijk de huid zal veel veranderingen ondergaan, dit is voor iedere vrouw anders. Zo kun je een stralende huid ervaren, want de ‘pregnant glow’ bestaat echt! Maar het kan ook zijn dat je juist meer huidklachten ervaart. Welke klachten horen bij de zwangerschap? Kun je klachten voorkomen? Wat doe ik als ik klachten heb? Welke huidverzorgingsproducten zijn veilig voor mijn baby?

De huidtherapeut van Huidtherapie Wezep kan je hierover goed adviseren en helpt je graag!
E-mail naar info@uwhuid.com of bel/WhatsApp naar 06-408 299 40 voor vragen of het maken van een afspraak.

Aangebevolen door uw huidtherapeut

Thermaal water spray

Huid die gevoelig en geïrriteerd is.
Een unieke verbinding van mineralen en sporenelementen, heeft antioxiderende, kalmerende en verzachtende eigenschappen die wetenschappelijk zijn bewezen.Geschikt voor volwassenen en baby’s.

Lipikar Baum AP+

Ernstige huiddroogheid bij zwangerschap.
Gevoelige, zeer droge, geïrriteerde en vaak jeukende huid, die aanzet tot krabben.

Dringt meteen in de huid, voor makkelijk en sneller dagelijks aanbrengen. Geeft geen vet of kleverig effect.

Jeukende huid

Ongeveer 1 op de 5 vrouwen heeft last van zwangerschapsjeuk. Dit is een verzamelnaam van verschillende jeukende huidaandoeningen tijdens de zwangerschap. In de meeste gevallen is dit niet ernstig maar wel erg vervelend.

Wat kun je eraan doen?

  • Probeer niet te krabben. Dit klinkt eenvoudig maar kan erg lastig zijn. Bij krabben wordt de jeuk namelijk alleen maar erger.
  • Ga niet te vaak onder de douche of in bad. Hiermee droogt je huid uit en gaat deze meer jeuken. Je huid vet houden kan verlichtend werken. Doe dit wel met ongeparfumeerde en veilige huidverzorgingsproducten om je huid niet meer te hydrateren.

Wil je advies over goede en veilige huidverzorging voor jou (ook na bijv. een knipbevalling) en voor je kind?
Vraag de huidtherapeut naar de mogelijkheden.

Striae
Striae (zwangerschapsstriemen) komen regelmatig voor tijdens de zwangerschap en zijn een gevolg van (te) snelle uitrekking van de huid. Meestal ontstaan deze in de zesde of zevende maand. Je kunt de striemen herkennen aan roze/paarse strepen op de buik, borsten, dijen en soms in de liezen. Na de zwangerschap zullen de roze/paarse strepen veranderen in witte strepen. Deze vallen minder op maar kunnen wel als storend worden ervaren.

Wat kun je eraan doen?
Het allermooiste zou zijn om striae te voorkomen, alleen is dit lastig omdat de scheurtjes zich diep in de huid bevinden. Ook speelt een genetische factor mee, dus als je moeder last had van striae is de kans groter dat je het zelf ook ontwikkelt. Toch kun je door de huid soepel te houden met een hydraterende crème, goede invloed hebben op de doorbloeding van je huid. Breng daarom (dagelijks) met een masserende beweging de crème aan, om mogelijk scheurtjes in de huid voorkomen.

Mocht je de striae na de bevalling nog als storend ervaren zijn er verschillende mogelijkheden om deze te laten vervagen door de huidtherapeut. Met behulp van fractionele lasertherapie of microneedling wordt de huid gestimuleerd nieuw collageen aan te maken waardoor de schade wordt opgevuld met nieuwe huidcellen.

Aanbevolen door huidtherapeuten

Alhydran 30 ml €17,50 | 100 ml €42,50

Goede hydraterende crème, maakt de huid soepel
en meer elastisch.

Hoe eerder je begint met smeren, hoe beter.

Acne
Onder invloed van hormonen kunnen talgklieren tijdens de zwangerschap actiever worden. In de eerste drie maanden van de zwangerschap kan het dus zijn dat je meer last hebt van een onrustige huid. In de meeste gevallen gaat dit vanzelf over, maar soms kan het ook maanden duren.

Wat kun je eraan doen?
Een acnebehandeling kan een optie zijn tijdens de zwangerschap. De huidtherapeut heeft kennis over producten die wel en niet gebruikt mogen worden op de huid en zal daar rekening mee houden (Vitamine A-zuur of hogere concentraties Salicylzuur zijn bijvoorbeeld stoffen die niet gebruikt mogen worden tijdens de zwangerschap).

De huidtherapeut kan je hierover persoonlijk adviseren na een huidanalyse.

Oedeem & Spataderen
Bijna alle zwangere vrouwen (40%) krijgen op een gegeven moment dikkere enkels, voeten en handen, ook wel oedeem genoemd. Dit kan als pijnlijk en oncomfortabel worden ervaren, met mogelijk spataderen als gevolg van de verhoogde druk.

Wat kun je eraan doen?
Wanneer je zwanger bent is regelmatig bewegen erg belangrijk om o.a. spataderen en vochtophoping te voorkomen. Door speciale elastische (steun)kousen te dragen, zorg je ervoor dat het bloed vanuit de benen makkelijker terugstroomt richting het hart. Verloskundigen, huisartsen en huidtherapeuten adviseren om deze kousen te dragen tijdens je zwangerschap, vooral in de laatste drie maanden. Het assortiment voor elastische (steun)kousen is met haar tijd meegegaan en verkrijgbaar in verschillende soorten en kleuren, waardoor je er alsnog stylish uitziet!

De huidtherapeut kan je meer informatie sturen over het assortiment.

Vergoeding

LET OP: Twee paar kousen worden vanuit de basisverzekering vergoed door de verzekeraar! (Zorg voor een verwijzing van je huisarts naar Huidtherapie Wezep).

Pigmentvlekken
De zwangerschapshormonen oestrogeen en progesteron kunnen pigmentcellen extra activeren. Bij (overmatige) blootstelling aan de zon kan er daardoor een zgn. zwangerschapsmasker ontstaan. Dit is te herkennen aan donkere pigmentvlekken op je voorhoofd, de bovenlip en de wangen.

Wat kun je eraan doen?
Het is van groot belang je huid dagelijks te beschermen tegen de zon door een antizonnebrand- of een hydraterende dagcrème met een hoge SPF (min. 30) te gebruiken, om zonbeschadiging of pigmentvlekken te voorkomen.

Gelukkig verdwijnt een zwangerschapsmasker na de zwangerschap doorgaans binnen enkele maanden vanzelf. Mocht je na de zwangerschap toch nog last hebben van pigmentvlekken, zijn er mogelijkheden om het te verminderen met behulp van lasertherapie en peelings.

Ongewenste haargroei

Door verlenging van de haargroeifasen, kan het zijn dat zwangere vrouwen last krijgen van extra haargroei op het lichaam. Haren vallen minder snel uit waardoor het haar op je hoofdhuid tijdens je zwangerschap vaak glanzender en dikker is. Maar er komt dan ook meer haar voor in het gezicht, benen en/of armen. Meestal in de zes maanden na de bevalling zal het haar op je hele lichaam, dus ook op de hoofdhuid, weer dunner worden en verdwijnen.

Wat kun je eraan doen?
Tijdens je zwangerschap kun je weinig tegen de (over)beharing doen. Mocht de beharing  na je bevalling niet vanzelf verdwijnen, kun je een laserbehandeling ondergaan om de haren veilig en definitief te laten verdwijnen.

Klik hier voor meer informatie over deze behandeling

Littekentherapie

Het kan zijn dat jouw bevalling niet loopt zoals je had gehoopt of je van tevoren al de keuze hebt gemaakt voor een keizersnede. Een langzaam genezend (buik)litteken kan hiervan een complicatie zijn.

Wat kun je eraan doen?
Om een litteken na een keizersnede zoveel mogelijk te voorkomen, wordt aangeraden siliconengel te smeren of een siliconenpleister te plakken. Hiermee voorkom je rode, dikke, pijnlijke littekens. Ook jeuk en pijn zullen door het gebruik van deze producten verminderen. Hoe eerder je het litteken goed behandeld, hoe minder klachten je zult ervaren. De siliconenpleisters bestaan in verschillende maten, vormen en elasticiteit.

De huidtherapeut helpt jou graag bij het kiezen van een goed product en geeft jou hierover advies.

Vergoeding

Speciale siliconenpleisters worden vanuit de basisverzekering vergoed (verwijzing van huisarts is noodzakelijk).

Voedingssupplementen
Tijdens de zwangerschap is het belangrijk om de huid van herstelvermogen te voorzien omdat het lichaam een extra prestatie moet leveren. Naast Foliumzuur en vitamine D is het belangrijk dagelijks gezond te eten met voldoende groente, fruit en vette vis. Uit onderzoek blijkt dat minder dan 10% van de vrouwen de aanbevolen hoeveelheid groente en fruit binnen krijgt. Ook aan de aanbevolen hoeveelheid vis voldoet slechts 17%. Kom jij ook niet aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheden? Dan is het verstandig extra vitaminen en mineralen te gebruiken voor jezelf en je kind.

Skin Balance: Voedt, verbetert de beschermende barrièrefunctie en zorgt voor het behoud van een gezonde structuur van de huid.

Skin Protect: Verhoogt de huidweerstand en stimuleert huidvernieuwing.

Skin Base: Dit gaat verslapping van de huid tegen en zorgt voor stevig bindweefsel, haren en nagels. Dit kan dus goed meewerken om de kans op striae zo klein mogelijk te maken.

Skin Secure: De hersenen van ongeboren baby’s worden gevormd uit omega-3 vetten. Tijdens de zwangerschap is er wel 100 gram van deze vetten nodig voor een optimale ontwikkeling van het kind. Door een hoge concentratie krilolie in deze suppletie zorg je voor een goede aanvulling.

XtraC&D3: Vitamine D zorgt voor stevige botten en tanden maar ondersteund ook het immuunsysteem. Veel Nederlanders hebben (met name in de winter) een tekort aan vitamine D terwijl dit ook een belangrijk bouwstof is voor jouw kindje. Met essentiële bouwstoffen zoals vitamine C, Calcium, Bioflavonoïden en vitamine D3 is dit een aanbevolen product.

Geadviseerd tijdens zwangerschap:                                                                 Geadviseerd na de zwangerschap:
Skin Protect, Skin Secure, Skin Balance, Skin Base, XtraC&D3                Skin protect, Skin Balance, Skin Base

Vragen over het gebruik en dosering? Neem contact op met de huidtherapeut.

Reinigen

Baby’s hebben een gevoelige huid doordat deze nog niet helemaal ontwikkeld is en niet functioneert als de huid van volwassenen. Hierdoor is de huid gevoelig voor agressies van buitenaf, irritaties en infecties. Het gebruik van hypo-allergeen en niet-irriterende producten is dan ook heel belangrijk.

Tips:
– De temperatuur van het badwater moet ongeveer 36 graden zijn.
– Dep de huid van je baby droog, wrijf niet. Dit voorkomt irritaties.

Verzorgen

Door vocht, wrijving van de luiers en het bijtend karakter van stoelgang samen met urine veroorzaken vaak irritatie aan de babybilletjes (roodheid, droge huid, schaafwondjes). Breng Cicaplast Baume B5 aan na het reinigen en droogdeppen van de billetjes om een prikkend, trekkend gevoel te verlichtten en de huid te beschermen tegen bacteriën.

Tips:

– Wacht niet tot de billetjes van je baby rood zijn om ze te verzorgen
– Laat je kindje regelmatig met de billetjes bloot (bijvoorbeeld in de zomer)

Aanvullende verzorging

15-20% van de baby’s hebben last van atopische dermatitis. Een vorm van eczeem die vaak 3 tot 6 maanden na de geboorte zichtbaar wordt. De natuurlijke bescherming kan ondersteunt worden door dagelijks een aangepast verzorgingsproduct te gebruiken.

Tips:
– Hydrateer de babyhuid dagelijks door de balsem in te masseren.
– Gebruik lauw badwater

Mail ons

© Copyright - Huidtherapie Wezep