Oedeemtherapie

Bij oedeem is er sprake van plaatselijke zwelling van de weefsels door een ophoping van vocht. Een moe, zwaar of pijnlijk gevoel in de armen of benen is een veelvoorkomende klacht. Het kan ook zijn dat het oedeem een bewegingsbeperking, gewrichtsklachten of bacteriële infecties oplevert.

 

Lymfoedeem is een aandoening die zowel bij mannen en vrouwen, oud en jong voorkomt. Dit kan ontstaan door een aangeboren afwijking aan het lymfestelsel of door beschadiging van een voorheen goed functionerend stelsel na bijvoorbeeld een operatie, radiotherapie, chemotherapie of trauma’s. In de meeste gevallen levert lymfoedeem pijn en ongemak op voor de patiënt. De behandeling van lymfoedeem is (vooral in de beginfase) vaak intensief. Naast het gebruik van zwachtels wordt er vaak Manuele Lymfedrainage ingezet door de huidtherapeut en kan er in de latere fase een compressiekous aangemeten worden om verdikking van het ledemaat onder controle te houden en het oedeem door de druk van de kous af te voeren.

Huidtherapie Wezep behandeld ook veel vrouwen met littekens en/of oedeem ten gevolge van borstkanker. Wilt u meer informatie? Kom gerust langs voor meer informatie en adviezen voor uw situatie.

Behandelingen worden vergoed door de verzekering.

Lipoedeem wordt herkent door stevige benen en een slanke taille waarbij een dieet geen verbetering laat zien. Het komt het meest voor bij vrouwen en is familiair (erfelijk). Deze chronische aandoening kenmerkt zich door een symmetrische toename van onderhuids vetweefsel in de benen, bekkenregio en soms in de armen.

Vaak wordt de diagnose niet of onjuist gesteld, deze patiënten wordt bijvoorbeeld vertelt dat zij moeten afvallen en worden geadviseerd een dieet te volgen, zonder resultaat. Soms worden deze mensen dus onjuist geadviseerd.

Voor lipoedeem is een compressiekous/panty absolute noodzaak met als doel het lipoedeem te beperken of stabiel te houden. Ook kan Manuele Lymfedrainage een positief effect hebben. In een samenwerking tussen verschillende specialisten kan de behandeling van lipoedeem zo optimaal mogelijk uitgevoerd worden.

Veneus oedeem is een oedeem die ontstaat doordat kleppen die zich bevinden in de bloedvaten in de benen zich niet meer goed sluiten. Hierdoor stroomt zuurstofarm en zuurstofrijk bloed met daarbij weefselvocht terug in het been en wordt dit niet goed afgevoerd. Het vocht hoopt zich hierdoor op in de benen/enkels waardoor deze in de loop van de dag opgezwollen raken. Door deze toename van vocht neem de druk in de beenvaten toe waardoor de vaten en vaatjes zich verwijden met als resultaat veneus oedeem (Chronische Veneuze Insufficiëntie). Klachten die hierdoor kunnen ontstaan zijn: pijnlijke, rusteloze benen en spataderen.

Spataderen kunnen op iedere leeftijd voorkomen, erfelijkheid speelt daarin een belangrijke rol maar ook ouderen, zwangere vrouwen en invaliden hebben een groter risico op Chronische Veneuze Insufficiëntie (CVI).

Spataderen kunnen voorkomen worden, door gezond te leven en voldoende te bewegen kan de kans op het krijgen van spataderen verkleind worden. Dit betekent niet dat er helemaal geen kans bestaat op het ontwikkelen van spataderen.

Het dragen van een compressiekous kan ook de kans op spataderen verkleinen. Door de druk die de kous op het been geeft wordt de bloedcirculatie gestimuleerd. De klachten worden met de kousen onderdrukt en verergering van de klachten wordt geremd.

Tijdens het intakegesprek bij Huidtherapie Wezep kijkt de huidtherapeut naar uw specifieke situatie. Er wordt een screening uitgevoerd en een persoonlijk behandelplan opgesteld met als doel het stimuleren van de afvoer van het lymfevocht, waardoor de zwelling en andere klachten van de aangedane ledematen zullen verminderen.

U wordt dan verder geïnformeerd over de mogelijke behandeltechnieken en behandelmogelijkheden.

Huidtherapie Wezep heeft contracten met alle verzekeraars, dat betekent dat de oedeembehandeling vergoed kan worden door uw zorgverzekering.

De eerste 20 oedeembehandelingen kunnen uit de aanvullende verzekering worden vergoed. Na deze 20 behandelingen wordt overige behandelingen vanuit de basisverzekering vergoed.

Uw huidtherapeut kan u hierover meer informatie geven.

Bent u moeilijk ter been of heeft u geen mogelijkheid om naar uw huidtherapeut toe te komen?
Dan is thuisbehandeling mogelijk en/of het thuis aanmeten van de compressiekous.